Mi a Nessencia

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) a magyar tárgyalkotó népművészet és népi iparművészet kincsestára. Egy alulról indult kezdeményezés, amelyet a helyi közösségek által létrehozott egyesületek alapítottak, hogy közös erővel, egy szervezet égisze alatt képviselhessék tagságuk érdekeit. Az 1982-ben létrehozott szervezetnek mára 64 tagszervezete van (közel 5000 fős tagsággal) nem csupán Magyarország határain belül, de a határon túli magyarlakta területeken is. A NESZ az egyetlen, a magyar népi tárgykultúrával foglalkozó, határainkon átnyúló nemzetközi szervezet ma a világon. Tagja és együttműködő partnere számos külföldi országos és nemzetközi hálózatnak. (tagja az Európai Kézműves Szövetségnek, a The International Organization of Folk Art-nak, az Institut National des Métiers d’Art-nak, az International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts-nak, együttműködő partnere a Michelangelo Foundation-nak és az Institut National des Métiers d’Art-nak.

Szakmai munkáját számtalan díjjal ismerték el. 2019-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Nemzeti Nyilvántartásába, mint A népi kézműves szakmai tudás átörökítésének modellje. Elismeréseit tovább erősíti az Érték és Minőség Nagydíj, az EFFE minősítés (Europe for Fesztivals – Festivals for Europe) és a 2019-es Budapest Turizmusáért díj.

A NESZ szervezésében valósul meg minden évben Magyarország egyik legrangosabb és legismertebb fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe. Célja a népi kézművesség népszerűsítése, a megőrzés és megújítás. A fesztiválon a Magyarországról és a világ minden tájáról érkezett, művészi értéket képviselő kézműves termékek bemutatója mellett, a felállított látványműhelyekben megismerhetjük az alkotás folyamatát, a csatlakozó színpadi és interaktív programokon keresztül pedig azt az atmoszférát is, amiben ezek a tárgyak megszülettek, megszületnek mind a mai napig.

A webshopban árult termékek egytől egyig a helyi területi egyesületek tagjai által készített, szigorú minőségi szempontrendszer szerint válogatott, egyedi, népművészeti tárgyak. Megálmodóik és létrehozóik mesterek, akik az egyesületek által működtetett alkotóházakban adják át a tudást, tanítványok, akik felkeresik (felkutatják) azokat, akiknél még megvan a tudás, apák, anyák, fiúk és lányok, akik saját családjuk előttük járó generációitól szívták magukba, örökölték meg ezt a különleges hagyományt.

NESSENCIA – AZ EGYEDISÉG ÉS A MINŐSÉG GARANCIÁJA

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba